Home » School at Sea

School At Sea is een organisatie die ieder jaar een reis van 6 maanden organiseert voor jongeren in havo 4 en vwo 4/5. Op het schip gaan 35 leerlingen mee die door middel van een selectieweekend zijn geselecteerd. Je leert zelf het schip te varen, je maakt ondertussen je eigen schoolwerk, en je leert en onderzoekt, ook tijdens expedities.
Als alles volgens plan gaat, ga ik mee in schooljaar 2019-2020. In oktober 2019 vertrekt het schip en in mei 2020 zijn we weer terug.

De route

We zeilen via Frankrijk en Portugal naar de Canarische eilanden. Vanaf daar naar Kaapverdië en dan volgt de eerste oceaanoversteek naar de Cariben. Daar kunnen we genieten van de zon en alle prachtige eilanden, zoals Curacao en Dominica. Dan gaan we naar de kust van Panama. We gaan dan via Cuba door de Bahama's en vanaf daar begint de grote oversteek naar Europa via Bermuda en de Azoren.

Het schip

Barkentijn Thalassa is een imposant en zeewaardig zeilschip van 47 meter lang en 8 meter breed. Alle zeilen bij elkaar hebben een oppervlak van 800 vierkante meter, verdeeld over drie masten. 

"Getuigd volgens oude traditie, maar uitgerust volgens de modernste veiligheidseisen is de Thalassa een solide en veilig schip, dat avontuurlijk zeilen, genieten, onderzoeken, ervaren en leren in perfecte harmonie brengt."  

http://www.tallshipthalassa.nl/nl/

School aan boord

Op het schip worden studiedagen en wachtdagen afgewisseld. Een studiedag begint om 8.00 en duurt tot 18.30, met daartussen natuurlijk de nodige pauze. Op zo'n dag houden de leerlingen door middel van zelfstudie hun schoolwerk bij, waarin ze worden ondersteund door een aantal vakdocenten. Deze docenten zijn tegelijkertijd ook mentoren van groepen van 6-7 leerlingen, om de leerlingen intensief te begeleiden bij het maken van planningen en het leren-leren. De leerlingen kunnen ook zelf studiegroepen vormen om elkaar te helpen en uitleg te geven.
Op locatie hebben de leerlingen ook aan wal tijd voor school. Ze krijgen dan 's ochtends les en 's middags is er een expeditie.

Op de wachtdagen is het de taak van de leerlingen om het schip te varen en te onderhouden.